Muharrem Ayı ve Aşure…

3 Kasım 2015
3.124 kez görüntülendi

muharrem-ayı-hangi-günler

.

Bu sene Aşure Günü 23 Ekim Cuma günü kutlanacak. 14 Ekim Çarşamba günü Muharrem Ayı’nın başlangıcı olarak sayılıyor. Bu mübarek ayın 10. günü Aşure Günü kutlanacak. Aşure günü ne zaman sorusunu yanıtladık. Ama bu özel gün ile ilgili vereceğimiz bilgiler bu kadar değil. Muharrem ayının bu özel gününde nasıl ibadet edilir ve bu seneye ait özel durumlar nelerdir haberimizin devamında bulabilirsiniz.

 

 

AŞURE GÜNÜ NEDİR? BU SENE HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

Tüm İslam Dünyası’na göre yas ayı olarak anılan Muharrem ayının en önemli günü 23 Ekim Cuma günü kutlayacağımız Aşure Günü’dür. Aşure gününün cuma gününe denk gelmesi ile iligli çeşitli söylentiler ortaya çıkmış durumda. Söylentiye göre aşure gününün cuma gününe denk gelmesi bir kıyamet alameti olarak gösteriliyor. İslami kaynaklara dayanan böyle bir gerçeklik olmamakla birlikte, tüm bu anlatılanlar birer söylentiden ibaret. Aşure günü ne zaman kutlanır?

MUHARREM AYI ORUCU NASIL TUTULUR, İBADETLER NASIL YAPILIR?

Dinimizce ibadetlerin yerine getirilmesinde en büyük kaynak Hz. Muhammed’in sünnetleri olarak gösterilir. Muharrem ayında Hz. Muhammed’in ne gibi ibadetler yaptığını, oruç tutup tutmadığını ve sünnet ile ilgili bilgileri Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu köşe yazısında anlatıyor;

“… ‘Haram aylar’ olarak adlandırılan aylar dört aydır. İslam’dan önce de Araplar bu dört ayı kutsal bilir ve bu aylarda savaşmazlardı. Bu ayları kutsal sayarlardı. Bu aylar Zilkade, Zilhicce (hac ayı), Recep ve Muharrem aylarıdır. İçinde bulunduğumuz bu ayda -Muharrem’de- oruç tutmak Peygamberimiz tarafından tavsiye edilmiştir.

Efendimiz şöyle buyuruyor:
“Ramazan ayından sonra en faziletli oruç Muharrem ayında tutulan oruçtur. Muharrem Şehrullahtır (Allah’ın ayıdır). Farz namazlardan sonra en faziletli namaz ise geceleyin kılınan namazdır (Müslim, Siyam, 202).
Hz. Peygamber (s.a.v.) Medine’ye geldiğinde, Ramazan orucu farz kılınmadan önce arkadaşlarına Muharrem orucunu tutmalarını tavsiye etmiştir. Ramazan orucunu emreden ayetler geldikten sonra ise şöyle buyurmuştur:
“Muharrem ayının onuncu günü (aşure günü) Allah’ın günlerinden bir gündür. Artık isteyen o günde oruç tutar, dileyen de tutmaz.” (Müslim, Siyam, 117) Böylece Muharrem ayının onuncu günü oruç tutmayı isteğe bırakmıştır.
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ‘aşure’ günü orucu ile ilgili talimatı ise şöyledir: “Aşureden önceki gün, aşure günü ve aşureden sonraki gün oruç tutunuz.”

AŞURE MERASİMİ NEDİR, NE ZAMAN YAPILIR?

Aşura Matem Merasimi olarak adlandırılan, Türkiye’deki en büyük anma merasimi İstanbul Halkalı’da yapılmaktadır. UNESCO tarafından Aşura gününü en iyi şekilde anlatabilmek için düzenlenen bu törende Aşura tiyatrosu düzenlenmektedir. Bu tiyatro zamanında izleyici sayısı ile Guinness Rekorlar Kitabına girmeye aday olmuştur.

AŞURE NEDİR?

Aşure nedir sorusunun cevabı çok eski zamanlara dayanmaktadır. Çeşitli hububatların ve meyvelerin bir arada pişirilmesi ile yapılan Aşure’nin tarihi Nuh Tufanı ile ilgili bir rivayete dayanmaktadır. Söylenenlere göre tufan süresince yolda olan Nuh’un gemisinde bir süre sonra yiyecek sıkıntısı çekilmeye başlanmış. Yanlarına aldıkları yiyecek çuvallarının dibinde kalan bakliyatlar ve şeker birleştirilerek bir çeşit yemek yapılıp yenilmiştir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz